Pampeliškový med pro vegany




















4 šálky pampeliškových květů
4 šálky vody
3 plátky citrónu
1/2 vanilkového lusku
2 a 1/2 šálku cukru (nejlépe třtinového)


Nasbírejte pampelišky za denního světla, když jsou v plném květu.

Namočte je na 5 minut do studené vody, abyste je zbavili hmyzu.

Pečlivě oddělte květy, zbavte je středů a stonků.

Dejte pampeliškové květy na velkou pánev spolu s vodou, citrónem a vanilkou.

Přiveďte k varu a nechejte 30 minut vařit na mírném ohni.

Sundejte pánev ze sporáku a nechejte odstát po dobu 6 hodin.

Směs přeceďte přes plátno a odstraňte zbytky květů.

Vraťte tekutinu do pánve a přiveďte na mírném ohni k varu.

Do vroucí směsi postupně přidávejte cukr, dokud se nerozpustí.

Na mírném ohni vařte až do zhoustnutí. To bude trvat i několik hodin.

Hotový pampeliškový med skladujte v ledničce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pampeliškový med pro vegany