4 šálky pampeliškových květů
4 šálky vody
3 plátky citrónu
1/2 vanilkového lusku
2 a 1/2 šálku cukru (nejlépe třtinového)
4 šálky vody
3 plátky citrónu
1/2 vanilkového lusku
2 a 1/2 šálku cukru (nejlépe třtinového)
Nasbírejte pampelišky za denního světla, když jsou v plném květu.
Namočte je na 5 minut do studené vody, abyste je zbavili hmyzu.
Pečlivě oddělte květy, zbavte je středů a stonků.
Dejte pampeliškové květy na velkou pánev spolu s vodou, citrónem a vanilkou.
Přiveďte k varu a nechejte 30 minut vařit na mírném ohni.
Sundejte pánev ze sporáku a nechejte odstát po dobu 6 hodin.
Směs přeceďte přes plátno a odstraňte zbytky květů.
Vraťte tekutinu do pánve a přiveďte na mírném ohni k varu.
Do vroucí směsi postupně přidávejte cukr, dokud se nerozpustí.
Na mírném ohni vařte až do zhoustnutí. To bude trvat i několik hodin.
Hotový pampeliškový med skladujte v ledničce.
Žádné komentáře:
Okomentovat