Ruský medový dort




















2x 3/4 šálku medu
14 lžic másla
1 šálek cukru
6 vajec
2 a 1/2 lžičky sody
3/4 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
3 a 1/2 šálku polohrubé mouky
4 šálky šlehačky
3/4 šálku zakysané smetany


Nalijte 3/4 šálku medu do hluboké páve a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud neztmavne a nezíská karamelovou chuť. Pak rozšlehejte ve třech lžících studené vody. 

Předehřejte troubu na 190 °C. Do ledničky vložte misku a šlehací metličku.

Postavte velkou kovovou mísu na varnou desku zapnutou na nejnižší teplotu. Přidejte máslo, cukr, 1/4 šálku karamelizovaného medu a čistý med. Počkejte, až se máslo rozpustí (5 až 7 minut).

Mezitím smíchejte v malé misce jedlou sodu, sůl a skořici.

Rozšlehejte směs rozpuštěného másla, cukru a medu a nechte ji na varné desce, dokud nebude velmi teplá. Všlehejte vejce a opět zahřejte. Přidejte sodu. Odstraňte z varné desky a za stálého míchání postupně přidávejte mouku. Míchejte, dokud nebude těsto dobře roztíratelné.

Dejte asi 1/2 šálku těsta na připravený plech. Rozetřete do kulatého tvaru o průměru 20 až 23 cm.
Pečte v předehřáté troubě až do lehkého zhnědnutí (6 až 7 minut). Sejměte z plechu a nechte ochladit.

Opakujte, dokud nebudete mít upečených 8 vrstev. Nechte každou vychladnout a ořízněte jejich okraje pomocí kolečka na pizzu do stejné velikosti. Odřezané zbytky nevyhazujte.

Zbývající těsto rozetřete na plech. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou okraje suché (asi 10 minut). Vyndejte z trouby a nakrájejte na malé kousky. Přidejte odřezané zbytky.

Kousky dejte zpátky do trouby a pečte 7 až 10 minut. Pak nechte zcela vychladnout. Vložte do uzavíratelného sáčku a válečkem rozdrťte na malé drobky.

Vyndejte misku a šlehací metličku z chladničky. Nalejte šlehačku a šlehejte, dokud nezačne tuhnout. Přidejte zbytek karamelizovaného medu a zakysanou smetanu. Šlehejte až do ztuhnutí.

Jednotlivé korpusy potírejte krémem a pokládejte na sebe. Vždy jemně přitlačte. Potřete boky i horní stranu a posypejte drobky.

Přiklopte plastovým poklopem a dejte chladit na 8 hodin do ledničky. 

Medový dort je hotový. Porcujte a servírujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Pampeliškový med pro vegany